VM sagans början! IMC hemsida

I anslutning till en veterantävling i Norska Lökken 1987 så dök det upp en Amerikan vid namn Earl Murphy. Earl som åkt hela vägen från USA för att tävla i "gästklassen" bodde på samma hotell i Orkanger som norske Guttorm Bakke. Guttorm började samtala med Earl om hur det kom sig att han rest så långt för att hoppa. Det visade sig att snart att Earl tidigare hade träffat nordmän på en World Cup tävling i Lake Placid och fått tips om den Norska veterantävlingen. Som spindeln i USA:s veteranbackhopparnät så blev han intresserad och reste över.

Under veterantävlingen 1988 i Söndeled vid Risör så dök Mr Earl upp igen. Denna gång i sällskap med en annan man vid namn Robert Hein. Detta var startskottet till att för första gången samla alla nationers veteraner till ett gemensamt årligt mästerskap. Inget konkret sades men idén fanns där.

I Odnes 1989 hade Earl med sig ytterligare en man, en professor från Plattsburgh - USA vid namn Don West. Det var först då som Guttorm insåg hur "frälst" denne Mr Murphy var i backhoppning. På grund av fall i en dåligt preparerad backe tidigare på säsongen så hade Earl ådragit sig en höftskada. Detta innebar att Earl besökte Norge med kryckor. Han hade trots allt tagit med sig sin hopputrustning IFALL han tillfrisknat mirakulöst snabbt.

I juni 1989 var Guttorm på tjänsteuppdrag i Trenton, Canada. Under en 3 dagars ledighet så bestämde han sig för att besöka Mr Earl i Lake Placid. Under detta besök så diskuterades mycket backhoppning och en internationell förbrödring. Guttorm gav då förslaget att USA med Earl som koordinator kunde arrangera det första "International Master Championship" (IMC) för veteraner 1990, så kunde Norge ta på sig nästa års arrangemang. Han nappade på förslaget och tyckte att Steamboat Springs i Colorado skulle bli helt perfekt. Guttorm lovade under besöket att sprida informationen vidare i Norge samt att komma till Colorado med ett 30-50 tal veteranbackhoppare.

Väl hemma i Norge funderade Guttorm på om han lovat för mycket, dels för att registreringen av veteranhoppare saknades och att han dessutom var tvungen att hitta en arrangör för IMC 1991. Resultatet blev strålande. med hjälp av kontakter, resultatlistor, vänner och "djungeltelegrafen" så åkte 109 resenärer varav 72 hoppare till USA. Totalt i den första IMC tävlingen deltog 102 hoppare, huvudsakligen Amerikaner och Norrmän.

Väl hemma igen så fick Guttorm napp efter ihärdigt arbete på arrangör till det 2:a IMC 1991. Raufoss IL ställde upp, och på den vägen är det.